Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

onsdag 15 februari 2023

Ia Genberg - Detaljerna.

Ia Gabriella Genberg – kände jag till henne innan hon fick förra årets Augustpris för sin fjärde bok Detaljerna? Nej. Eller det var kanske snarare så att hennes namn klingade lite vagt bekant, men läst något av henne hade jag inte gjort. Men nu, nu har jag inte bara läst hennes prisbelönade bok, köpt de tre övriga som förlaget passat på att ge ut i pocketutgåvor och träffat henne. Träffat och träffat förresten – jag har lyssnat på henne på en författarkväll som den utmärkta Äppelvikens bokhandel anordnat.




Men vad om Genberg? Hon har alltså gett ut fyra böcker – den första 2012 och 10 år senare Detaljerna. Däremellan har också som många andra kollegor arbetat som lektör och undervisat på skrivkurser på folkhögskolor. Enligt sin hemsida gör hon också författarbesök och berättar då om sina egna böcker eller skrivande mer generellt, hon kan också fungera som s.k. skrivcoach och arbeta individuellt med den som vill komma i gång med eget skrivande. Och allt detta parallellt med sitt författarskap. För leva måste man ju. Betala sin elräkning måsta man. Även om de 100 000 kronor som ramlat in på kontot efter vinsten säkert underlättar.

Och vad om Detaljerna? Det är en mycket bra bok, kan jag väl säga redan nu och Augustpriset förefaller väl motiverat med tanke på vilka som i övrigt nominerades. Jag måste ändå säga att jag för min del bland dem saknade både De tunna gudarna av Aris Fioretos och Oceanen av Steve Sem-Sandberg. Om dessa två hade fallit nomineringsjuryn på läppen hade det enligt min mening blivit dött lopp mellan dessa, Detaljerna och den också nominerade Djävulsgreppet av Lina Wolff. (Och då har jag ännu inte läst den nominerade Ixelles av Johannes Anyuru; kanske skulle också han hamnat i denna min särskilda egna favoritgrupp). Vad säger då detta? Inget annat än att jag inte riktigt förstår hur den jury som valt ut de sex böcker, bland vilka sedan en elektorsgrupp röstat fram vinnaren, resonerat. Att deras uppdrag inte varit lätt är förstås helt klart. Jag avundas inte ledamöterna.

Men dött lopp existerar ju inte i Augustsammanhang. Vem skulle fått priset enligt min mening? Jag måste säga De tunna gudarna med Oceanen tätt efter. (Den ev. intresserade kan gå in på min blogg kennethbokhallaren.blogspot.com och där läsa mina kommentarer till böckerna).

Men vad mer om Detaljerna? Det är en – upprepar jag för säkerhets skull – mycket bra bok. Men jag vet inte riktigt vad det är för en bok Genberg skrivit. Förlaget, och naturligtvis Genberg själv, kallar den roman, men vore det inte mer korrekt att kalla den en novellsamling; visserligen med åtminstone en person återkommande i de fyra porträtten – som förlaget kallar delarna i boken när man skriver lite kort om den på dess baksida – men utan en mer sammanhållen och konsekvent historia som löper mellan dem. Olika tidsskeenden och viktiga händelser, och alltså åtminstone en person, återkommer för all del närmast antydningsvis  i porträtten, men jag vill ändå för min del kalla boken en samling läsvärda noveller. Men det har väl ingen betydelse vad jag vill kalla boken. Nä, verkligen inte. Men ändå.

Genberg skriver med en lätt men samtidigt stringent och tydlig hand och både storyn och de olika bärande elementen i porträtten – eller novellerna om man så vill – blir både läsvärda och mättade med betydelse till såväl delar som helhet. Genberg ger oss i porträtten en resa genom ett liv, som kanske kan vara som mitt eller ditt. Hennes bildspråk är också klart tilltalande liksom – och sådant får man alltför sällan läsa numera i vår litteratur – de mellanstick hon för in i porträtten/novellerna. Det kan gälla resonemang om kärlek, familj, litteratur, politik, dans och annat som vi alla har som delar, eller detaljer om man så vill, i våra egna liv. Varje porträtt får då en inneboende kärna som rymmer sådana redovisade eller ibland bara antydda delar av liv. Och, inte minst, dessutom relationer som inte bara håller utan också bryts eller bara försvinner bort i ett fjärran dunkel. Som det hänt i mitt och säkert också i ditt liv. Inte många av oss har en Sally, den i boken igenom återkommande vännen, som kan fungera som ett intellektuellt eller känslomässigt riktmärke, eller kanske som en bärande hand.  

Nå. Här blev jag kanske lite väl komplicerad och inte minst otydlig. Men sammantaget resulterar min läsning hur som helst i att jag vill ge Detaljerna minst fyra stars i läsbetyg. Kanske sannolikt fem om jag får tänka efter en stund. Samtidigt hoppas jag att Genberg får en stor läsekrets och att Detaljerna  säljer bra. Och att du, min okände läsare av denna blogg, alltså köper den. 



Fotograferna okända för mig. 
   

 

 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar