Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

tisdag 29 oktober 2019

Alexandra Borg Nina Ulmaja - Strindbergs lilla röda Boken om boken och typerna.


Alexandra Borg och Nina Ulmaja – och naturligtvis deras förlag Atlantis – har med boken Strindbergs lilla röda Boken om boken och typerna åstadkommit vare sig mer eller mindre än en kulturgärning. Att den sen nominerats till Augustpriset i fackboksklassen i år gör ju att allt som tidigare juryer i den klassen gjort eller inte gjort nu är förlåtet och gömt i glömskans mörka dimma. För så viktig och angelägen är denna bok.

Vem är då författarna? Borg är disputerad litteraturvetare som arbetar vid Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet och är därtill kulturkritiker. Ulmaja är en både nationellt och internationellt känd och prisbehängd bokformgivare som redan 2012 fick Augustpriset för boken ABC å allt om D. Läs den gärna, den finns fortfarande på nätet. Hur dessa två personer kom att träffas och beslöt sig för att samverka i detta stora bokprojekt, som engagerat dem i åratal, är ju för läsaren av deras bok vare sig mer eller mindre än ett herrans under och gör fanimig att man kan bli religiös. Och sånt sitter ju som ni kanske vet långt inne.

Och vad är det då för en bok de skrivit? Ja, det är en vackert formgiven, utförligt illustrerad stor och tung bok – när jag håller den i handen uppskattar jag att den väger inemot 1,5 kg – på drygt 440 sidor. Den skulle säkert kunna förväxlas med en sk coffee table book, dvs. en sån du – om du olyckligtvis skulle vara lagd åt det hållet - lägger fram på något bord när du kommer att få gäster och därmed tror att du inhöstar intellektuella skrytpoäng. Men detta är en bok som du liksom jag skall läsa i, stryka under i, bläddra i, återkomma till och njuta av och som skall inta hedersplatsen i din bokhylla.

Med utgångspunkt från Strindbergs Röda rummet har författarna åtagit sig att ”illustrera hur formgivning kan förbättra en texts läsbarhet och berika läsupplevelsen”. Detta är ett uppdrag stort nog, men man vill mer. ”Vi hoppas att vi kan ge inspiration för dig som är författare, förläggare, formgivare eller redaktör – eller för dig som bara undrar vad typografi är och varför form är viktigt”. Man famnar alltså sitt ämne och sitt uppdrag brett, vilket ju förstås betyder att jag som vanlig bokläsare som ”bara” tycker att form är viktigt och intressant inte bottnar i allt de skriver. Men vadå? Det går inte annat än att vara tacksam för att man tagit på sig detta jättearbete för min skull. Och din. Och lyckats så fantastiskt bra. (Författarna, kan jag väl tillägga, har delat textavsnittet mellan sig och Ulmaja har varit formgivare).

Strindbergs lilla röda: boken om boken och typerna

Så boken kan förstås inte få annat än fem stars av fem i betyg av mig. Men kommer den att få Augustpriset? Ja, vem vet. De andra böckerna i klassen i år är ju alla intressanta och ger oss säkert ny kunskap eller i vart fall inspirerande läsupplevelser. Men är de som Strindbergs lilla röda Boken om boken och typerna unika? Nej. Därmed är allt i den frågan sagt för min del.

xxx
Man köper heldre en vacker bok för en krona än en ful för 50 öre”.
Visste redan allas vår August.
2 kommentarer:

 1. Intressant! Måste kolla upp den här boken litet närmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungerar tydligen inte att kommentera från wordpress... Okänd är i alla fall jag.
   Annette/justnujusthar.com

   Radera