Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

torsdag 29 februari 2024

Pär Hansson - Spindelbjörken.

Nu är ju för all del Spindelbjörken av Pär Hansson ingen bok i naturlära utan fastmer hans första roman efter sex diktsamlingar, men nog blev man nyfiken: finns det en björk som heter spindelbjörk eller inte. Efter att ha konsulterat Wikipedia, all kunskaps moder, tycks det som att så inte är fallet. Men gör det något, frågar jag mig efter att nu ha läst ut boken. Nej, är det korta svaret. Inte alls, det något längre.



Men vem är då Pär Hansson? Om inte medelålders poet vars första diktsamling kom 1998, översättare och förstås – hade jag sånär sagt – lärare på olika skrivarutbildningar. Han blev också 2023 för debutboken nominerad för Augustprisets skönlitterära klass i ett ovanligt starkt startfält vilket, som bekant, togs hem av Andrev Walden och hans Djävla karlar (som jag ännu inte läst, men han har ju blivit tokhyllad av såväl läsare som kritiker, och det vill ju till med tanke på vilka utmärkta böcker som i övrigt nominerades, och av vilka jag hittills bara läst Lena Anderssons Studie i mänskligt beteende och Moral av Lyra Ekström Lindbäck). Att som romandebutant då bli nominerad bland dessa och de övriga författarna väckte onekligen ett visst intresse.

Nå. Vad tyckte jag då efter läsningen av Spindelbjörken? Var nomineringen motiverad? Kanske, kanske inte men jag kan inte säga att boken direkt föll mig i smaken. Vi får i boken i två parallella historier följa en Joel bosatt i Västerbotten från hans barndom till ett vuxenliv med fru och barn med, tolkar jag det som, ganska så tydliga drag av Pär Hanssons eget liv, även om jag säkert kan misstolka eller överdriva vad jag uppfattar som ett visst autofiktivt innehåll i boken. Men Hansson beskriver, eller snarare antyder, att det i barndomen finns hemligheter och outredda uppgörelser som tynger Joel – eller Hansson själv om man så vill - än i dag. Och detta är ju för all del inte ointressant, men jag tycker dessvärre att det haltar lite både vad gäller person- och miljöbeskrivningarna. Jag tycker också att den samlade bild som Hansson ger oss blir lite väl splittrad, det saknas menar jag ett tydligt sammanhang i boken - för vad som sas står på spel i tillvaron eller livet blir oklart. På frågan vad Hansson kan tänkas vilja ge oss läsare av hans bok blir för min del därför svaret att jag efter läsningen faktiskt inte vet det. Att roa för stunden räcker inte som svar.

Men själva texten har en ibland tilltalande litterär ton som, föreställer jag mig, kanske kan följa på hans bakgrund som poet, vilket roar åtminstone mig. Också andra delar, inte minst de som närmast drömlikt beskriver den lille pojken Joels svävande över tillvaron, både – tycks det - bokstavligen och bildlikt, gör Hansson på ett sätt som passar mig. Och spindelbjörken, denna märkliga björk, som rasslar på väggen i barndomshemmet – till brodern hugger ner den – ska vi läsa det som en bild av både barndomens och vuxenlivets rädslor, som skuggor av något fortfarande oförlöst? Sammantaget vill jag, sen jag tänkt på saken, för min del ge romandebutanden Hansson tre stars av fem för Spindelbjörken.



(Det var nu ett tag sedan jag skrev något om mina läsefrukter här. Skälet till detta vill jag låta vara osagt just nu, men jag vill ändå starkt rekommendera Händelseboken av Andrzej Tichý. Den, och för den delen allt han i övrigt skrivit, bör du läsa, min okände läsare av denna lilla blandblogg).