Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

måndag 17 juni 2024

Carl-Johan Vallgren - Din tid kommer.

… tänkte jag att om någon inte gillar den så har han eller hon ett hjärta av sten”. Vem säger det, undrar du förstås. Jo Carl-Johan Vallgren i en stor artikel i DN-kultur häromveckan där han blev intervjuad av Malin Ullgren om sin senaste bok Din tid kommer. Det är en ganska intressant artikel där Ullgren i intervjuform låter Vallgren berätta om sitt liv och sitt författarskap och då inte minst den senaste boken Din tid kommer. Det är i en kort passus om den som Vallgren enligt artikeln säger detta om läsaren av boken. Sagt eller inte, sant eller inte så står det så.



Det är väl då lika bra att direkt bekänna att jag tydligen kan ha ett hjärta av sten. Även om nog inte särdeles många som känner mig vill hålla med om just det. Det finns säkert mycket annat att tycka om mig, men ja - nog inte just det. Men jag kommer inte förbi att jag inte tycker att Din tid kommer är särskilt bra. Läsvärd, visst en mulen kulen dag eller då det inte är fotboll på TV. Men räcker det om man som läsare har andra förhoppningar på en författare av den Augustprisbelönade Den vidunderliga kärlekens historia och kanske inte minst För herr Bachmanns broschyr. Nä det gör ju inte det.  

För mig är Din tid kommer i huvudsak en dussindeckare. Välskriven, ja. Intressant intrig, nja. Trovärdig då, nja. Berörande personporträtt, nja. Begripligt polisarbete, nja. Psykologiskt intressant, jodå. Våld, så det räcker och blir över. Berörande om sorg och sorgearbete, ja.

För det finns i boken något som för mig är mycket mer intressant och viktigt än själva kriminalberättelsen. Och det är beskrivningen vad som sker när någon man älskar blir sjuk och dör, vilket Vallgren själv, i likhet med en av personerna i boken, själv upplevt. Två personer lever tillsammans och älskar varandra. Men bara en av dem ska leva eller överleva. Fortsätta leva. Här är Vallgrens beskrivning både berörande och viktig. Det är kanske det som baksidestexten, där man hävdar att Vallgren skrivit en existentiell kriminalberättelse, syftar på. Men det är till syvende och sist i vart fall det som gör att jag ger Din tid kommer tre stars av fem i läsbetyg. Och faktiskt hoppas att hans nästa bok också kan vara en ”Roman om ett brott”, som förlaget skriver på omslaget om den här boken.