Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

måndag 30 juni 2014

Datakraschläsning.

Nu har det hänt också mig – datorn har kraschat och ingen backup hade jag. Mina skrivna dokument är det väl ingen fara med. De kan fara omkring i cyberrymden eller ligga inbrända i hårddisken. Det gör mig inget. Värre är det med mina foton. Där kan jag inte bli annat än förbannad på mig själv att jag inte hade någon form av backup.


Detta hände sig för ett par tre veckor sedan. Så efter ett par dagar iväg med den kloke datakunnige storsonen mr F till Elgiganten för ett samtal med en säljare som snabbt begrep att jag inget begrep och som därför förde ett samtal med mr F över mitt huvud. Lika bra var väl det. Hem kom jag hursomhelst med en PC av slimmad modell och med - enligt uppgift – allsköns nödvändiga program inladdade (eller vad det nu heter på datorspråk). Det skulle bara vara att sätta sig vid skrivbordet och börja arbeta.

Vist visst. Koppla datorn till vårt interna nätverk klarade jag av efter ett visst besvär. Jag kunde därför till min lättnad betala mina räkningar och också gå ut på det sk nätet. Men sen tog det stopp – backupfunktionen fungerade inte, jag hittade inte Word version 8 som jag köpt för dyra pengar, jag … ja, jag ska inte trötta er med alla av mig uppfattade problem. Men de voro legio.

Men NU. Efter tålmodig undervisning av mr F fungerar det någorlunda för mig. De stora penseldragen kan jag – hoppas jag! - klara av. Finliret kommer efterhand, tröstar mr F mig med. Vi får väl se.

Så två tips från coachen: 1)ska ni handla datorer ta hjälp av er alldeles egen mr F 2)vill ni ha problem, så handla gärna er nya dator på Elgiganten.

Men har jag läst något sen sist då? Jodå. Bland annat följande:

Tidskriften Sjukhusläkaren, nr 3 2014, som är Sveriges bäste tidskrift/tidning för sjukvårdsfrågor. Får ni den inte i brevlådan, så finns den säkert på biblioteket. Om inte, så begär att man ska köpa in den.

Tidskriften Respons, nr 2 2014, ”recensionstidskrift för humaniora och samhällsvetenskap”. Som vanligt fullmatad och oumbärlig. Själv fäste jag mig denna gång särskilt vid tre recensioner av böcker som ger olika perspektiv på vinster i vården och temat om vad man kallar ”den nya selfieskheten”

Tidskriften Fyrahundrafemtio nr 2 2014 - ”Sveriges nya bokmagasin”. Boken och författarna står i centrum i välskrivna och intressanta både korta notiser och längre reportage. Och inte en enda bild på chefredaktören, till skillnad från den glansiga och allt ointressantare Vi läser.

Tidskriften Filter, april & maj samt juni & juli 2014, som jag efter flera års läsning nu tar farväl av efter den skandalösa artikeln om familjen Eklund. Och redaktionens efterföljande kommentar gjorde bara ont värre.

Tidskriften Granta nr 3, ”arena för nya litteratur”. Temat för detta nummer är Jakt – även om jag inte kan läsa ut det ur alla de bidrag som finns med; men vad gör det så länge allt är läsvärt.

Men inga böcker då? Jodå. Jag läser just nu John Williams Stoner och ser i förordet att Hemingway tydligen brukade använda sig en en egenpåhittad sk sexordsprincip när han tyckte till om böcker. Om Stoner skrev han då ”Litteraturälskande bondpojke gifter sig. Uthärdar. Dör”. Nu tycker jag nog att den gode Hemingway missat en del om boken i just det omdömet, men det återkommer jag till när jag läst färdigt boken.

Man med principer

Men med sexordsprincipen skriver jag följande om ett par av böckerna jag läst:

Torgny Lindgrens Klingsor: Om skapandets tvång och kärlekens nödvändighet. (fem stars av fem)

Arne Dahls Sista paret ut: Skurkarna dör. Hjältarna segrar. Läsaren sover. (två stars av fem)

Samir Saids Väldigt sällan fin: Överlever Noha traditionens hårda strupgrepp? Kanske. (fyra stars av fem)

Gammal man. Ny frisyr. 


















1 kommentar:

  1. Bokhållaren skriver på ett sätt som påminner om DN:s Namn & Nytt - en finurlig stil som jag tycker är jättebra.

    SvaraRadera