Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

tisdag 19 januari 2016

Anna Fock - Absolut noll.

Absolut noll är Anna Focks debutroman och kom 2013. För den fick hon två mycket välrenommerade pris - både Sveriges Författarförbunds Katapultpris och Borås Tidnings Debutantpris.

Fru Fock. 

Fock ger oss i boken en beskrivning av den homosexuella kulturen i Sankt Petersburg mot en fond av det allmänna förfallet i Putins Ryssland. Trots en tillvaro präglad av ensamhet, utsatthet, våld, alkoholism och droger visar hon oss att det mot alla odds kan finns ett liv också för den homosexuelle mannen som bygger på kärlek och  lycka. Om man har tur, vill säga.

Men vägen dit går hela tiden på undergångens rand. Det är inte precis de ljusa vårkvällarnas stillsamma poesiaftnar som vi läser om i Focks bok.Tvärtom. Det är fylla, slagsmål, mord, fattigdom och där det inte heller mellan dessa de mest utsatta finns någon egentlig lojalitet och gemenskap, mer än möjligen under timmarna i den slutna gay-kulturens rum. Normaltillståndet för männen tycks vara våld och förtryck. Dessutom lever de alla i slagskuggan av aids-hotet.

Och ändå vill dessa homosexuella män – de ”ljusblå” som de kallas – förstås bara samma sak som alla vi andra. Man vill ha trygghet, kärlek, trohet och att leva med värdighet. Vissa finner mot alla odds en sådan tillvaro. Andra inte.

För – för de flesta tycks ingen försoning finnas vare sig i livet eller döden.

Bildresultat för absolut noll bild

Jag gav denna debutroman tre fyra stars av fem i betyg. Ett gott betyg, således.
(Efter att romanen snurrat runt lite i huvudet efter läsningen så kom jag fram till att tre stars var ett lite väl snålt betyg. Så kan det gå). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar