Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

onsdag 20 januari 2016

Johanna Olausson - Kartografiskt.

En bild säger mer än 1000 ord, hävdas det. Sant eller inte, så skall jag nu skriva något mycket kort om just bilder. Nämligen de som Johanna Olausson gett ut i tavelboken Kartografiskt.

J.

Det är förlaget Pagina som gett 20 grafiska motiv av fr. Olausson och där hon genom att föra in kartor i dessa skapat originella svart-vita blad. Motiven är främst fåglar och ädelstenar men också bl.a. en ståtlig cervus elapus, dvs. Skånes landskapsdjur kronhjorten.Syftet med att ge ut bladen i en sk tavelbok är att de – försiktigt förstås – kan rivas ut för att sedan ramas in och hängas upp på väggen. Ett av motiven pryder redan mitt arbetsrum. Det måste, bäste okände läsare av denna blogg, bara vara en tidsfråga innan också du har ett av motiven på en av dina väggar. Och gett bort ett annat till gamle farfar, ett tredje till hjärtevännen, ett fjärde till faster Ulla eller vem du nu vill glädja lite. Sen får det vara nog - resten behåller du själv, förstås. 

Nu skriver förlaget på omslagets baksida bl.a. att fr. Olausson ”är ett nytt stjärnskott på den svenska illustratörshimlen” och att hon åstadkommit ”fantasifulla motiv av sällan skådat slag”. Överord? Nja, det tycker jag inte. Men tvekar du, så gå in på någon fysisk bokhandel och bläddra lite i boken eller, om du råkar bo i Göteborg, kika på de blad som satts upp på Stadsbiblioteket. (Detta är väl den enda fördelen med att bo i Göteborg?).

Kartografiskt   Tavelbok, 20 ark att riva ut och rama in

Nå. Kan man ge en tavelbok betyg på samma sätt som en roman? Självklart. Jag ger Kartografiskt fyra stars av fem i betyg. Köper du den inte, så blir vi ovänner …

Nu är ju Johanna Olausson en ung dam och finns därför också på nätet. Pröva att gå in på johannaolausson.se där du kan se ett antal av hennes illustrationer. 


Bildresultat för mellbystrand nakenbad
Glimmingevatten. Bäst att titta på. Tycker den välklädde pensionären. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar