Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

torsdag 18 september 2014

Tidskriften Respons - nr 4 september 2014.

Tidskriften Respons är en helt oumbärlig tidskrift för den som vill hålla sig någorlunda informerad om främst den svenska bokutgivningen inom humaniora och samhällsvetenskap. I den kan du i första hand läsa recensioner av aktuell litteratur men också mer allmänt hållna artiklar, allt skrivet av skrivkunniga akademiker. Sådana personer som vi hela tiden trott att dom måste finnas, men som inte gjort så mycket väsen av sig. Inte vet jag så noga vad som rör sig inom de akademiska kretsarna på våra universitet och högskolor, men nog har man fått intrycket att det är (eller har varit?) mer meriterande att sitta inlåst på tjänsterummet och och låta dammet lägra sig över perukstocken, men förstås understundom dessutom skriva en och annan oläsbar artikel, än att synas i samhället på så sätt att också vi andra inte bara förstår att de finns utan kanske också inser lite av vad de gör. Tidskriften Respons är nu ett, av förhoppningsvis flera, forum för de som vågat öppna fönstret mot oss.

Kay Glans, chefredaktör. Tidigare bla anställd på SvD och Axess.

För just här i denna tidskrift finns nämligen, för att citera Per Wästberg, ”åtskilliga professorer, docenter och doktorer [som] visar utmärkt skrivkunnighet, kritisk hållning och förmåga att sammanfatta komplicerade materier”.

Tidskriften är privatägd men stöttas ekonomiskt av allehanda akademier och vetenskapliga råd och har dessutom ett redaktionsråd som inte går av för hackor, med både professorer och docenter som är spridda över landet. Detta kan borga för att tidskriften mycket möjligt är i det närmaste obligatorisk läsning på våra universitet och högskolor. Den lär alltså överleva. Och nu är det din tur att medverka till det, tycker jag!

Jag har i ett tidigare inlägg – klicka här om du vill läsa det – skrivit lite om tidskriften. Nu vill jag egentligen bara berätta lite om innehållet i det senaste numret – du kan bland annat läsa en intressant, om än kort, artikel om medier och läsning, ett stort tema om första världskriget, recensioner av Sigrid Rausings bok ”Anteckningar från en kolchos”, Thomas Pikettys ”Kapitalet”, Agneta Rahikainens bok om Edit Södergran och Johan Svedjedals ”Ner med allt – essäer om protestlitteraturen och demokratin, cirka 1965 – 1975” (det är i och för sig en recension som jag inte blir riktigt klok på, men vad gör väl det – man behöver ju inte begripa allt). Och mycket annat.

Intresserad? Gör då minst en av tre saker: gå in på tidskriftens hemsida, bestäm dig för att prenumerera eller, med eller utan bihåleinflammation, rusa i väg till närmaste bibliotek. Basta!

1 kommentar:

  1. Det finns så mycket som jag vill läsa men inte hinner! Så frustrerande!

    SvaraRadera