Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

tisdag 27 mars 2018

Mona Larsson - August Strindberg-bilder ur hans liv.


I den lilla boklåda – eller snarare bok- och papperslåda som märkligt nog samtidigt också är en affär som kränger barnkläder ”för busiga barn” (er grinige bokhållare undrar var han nu ska köpa saker till ett barn i hans närhet – det får väl bli Bonti också i fortsättningen) som finns i min sk närort var det idag traditionell rea på bokrean. Två böcker inhandlades – en ganska så trevlig om än inte nödvändig och en helt onödig. Men vad gör man väl inte?

Bildresultat för strindberg bilder
Antagligen sista bilden på Strindberg. Ensam och sjuk går han på Drottninggatan på väg hem till bostaden i Blå Tornet. Det gör ont att se den. 

Den ganska så trevliga var August Strindberg – bilder ur hans liv av Mona Larsson utgiven på LL-förlaget, dvs. förlaget för sk lättlästa böcker. Texten är ju inte bara sk lättläst, den är dessutom nästan överlag urbota dum. Men bilderna är bra och duger gott att titta på.

August Strindberg var författare.
Han skrev romaner, dikter
och teaterpjäser.
...
Siri blir orolig för att August håller på
att bli sinnessjuk. Han blir rasande på henne.
Han slår henne. Barnen gråter.
Kvinnans viktigaste uppgift är
att vara mor, skriver han.
Hon ska helst vara mor
både till barnen och till mannen.

Texten är skriven i en slags diktform och onekligen lättläst så det förslår. Men begriplig? Säger den något om Strindberg? Och tar texten verkligen den som behöver sk lättläst litteratur på allvar?

Den helt onödiga boken är skriven av Alice Rasmussen och heter Strindbergs flora. Och belyser Strindbergs intresse för och kunskaper om just vår flora och hur han vävt in detta i sitt författarskap. Intressant i och för sig men lite väl nördigt för min smak. Men nu vet jag bl.a. att han använt ca 1 500 växtnamn i sina verk och att ca 900 av dessa bara används en endaste gång. Onekligen imponerande att Rasmussen lagt ner själ, hjärta och tid i att kunna konstatera detta och sen förmedla denna kunskap till oss i en bok. Men vi andra häpnar nog mest. Åtminstone jag.

August Strindberg : bilder ur hans liv

Jag betygsätter inte böckerna, men vill ändå ge fotografierna i August Strindberg – bilder ur hans liv fem stars. Många av dem är ju välkända, men en hel del av dem är nya för mig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar