Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

onsdag 5 september 2018

Aris Fioretos - Nelly B:s hjärta.


Så har då Aris Fioretos kommit med en ny efterlängtad roman efter den Augustprisnominerade Mary – den som dessutom fick Sveriges Radios romanpris – och som kom 2015. Den nya boken heter Nelly B:s hjärta och får den inte priser i mängd kommer jag fanimej att äta upp min basker. Anteckna det, min okände läsare av denna blogg. Den är helt enkelt storslagen, men det törs man kanske inte skriva i det här landet där återhållsamhet är en dygd.

Bildresultat för aris fioretos bild

Fioretos är en snart 6o-årig svensk författare med rötter från Grekland och med en uppväxt i den lilla akademiska bondhålan Lund (och vem har inte växt upp där, kan man fråga sig). Han är meriterad så det förslår – docent i litteraturvetenskap, professor i estetik och med flera uppdrag och gästprofessurer på välrenommerade utländska universitet och därtill med medlemskap i olika utländska akademier. Prisbehängd är han också, bl.a. med Sveriges Radios romanpris två gånger och Samfundets De Nios stora pris. Hans författarskap är brett och mångomfattande och utgivningen omfattar såväl rent akademiska verk som skönlitterära. Själv har jag förutom den utomordentliga Mary också läst den något svårtuggade Vidden av en fot (2008) och de utmärkta Den siste greken (2009) och Halva solen (2012). Och alltså nu Nelly B:s hjärta

Varför, har jag länge frågat mig, är inte denne intellektuelle och framgångsrike akademiker och författare redan medlem i Svensk Akademien. Kanske kommer tiden nu, när denna lätt solkade institutionen med nödvändighet måste förnya sig och inte minst välja in nya ledamöter. Vi får väl se vad som händer efter sommaruppehållet, som deras mantra för närvarande låter, vilket enligt vad man nu senaste kommit fram till skall betyda i början på september. År 2018 alltså. Om inte den förbryllande Lars Heikensten på Nobelstiftelsen skulle få för sig att kasta ytterligare grus i Akademiens själva nervsystem. (Sen ska ju Fioretos själv vilja låta sig väljas in i Akademien och då kanske tom råka hamna på en stol bredvid Horace Engdahl. Och vad säger att han vill just det. Men Fioretos är väl säkert helt enkelt diskvalificerad för inval enär han för en del år sedan gav ut en bok tillsammans med Katarina Frostenson. Det är ju så det tycks gå till i fosterlandet).

Nå. Men vad om Nelly B:s hjärta? Boken har det något förbryllande Ett protokoll lagt till titeln. Varför, kan man fråga sig. Med protokoll menas som bekant en formellt avfattad redogörelse för vad som förekommit och beslutats vid sammanträde eller annan förrättning. Allt enligt Svensk ordbok, utgiven av Svenska Akademien. I Nelly B:s hjärta får vi därför i korta numrerade kapitel läsa vad som förekommit i den stackars Nellys liv från det att hon, den uppmärksammade och ganska så berömda aviatrisen, av sin läkare av hälsoskäl – det är hennes hjärta som krånglar rent fysiskt - förbjuds att flyga och fram till dess att hon dör för egen hand. (Tiden i boken är den mellan världskrigen; platsen är främst Berlin). Däremellan skiljer hon sig från sin man, inleder en kärleksrelation med en annan betydligt yngre kvinna och går sakta men säkert under i en kombination av narkotikaberoende och kärleksberoende, eller om man så vill kärleksbesvikelse. Livet är för Nelly som för så många andra av oss inte lätthanterligt och fullt av motstånd och besvikelser.

Om detta liv berättar Fioretos på ett intelligent, precist, vackert och i bästa mening litterärt språk som gör läsningen både vilsam och eftertänksam även om hans språk – precis som berättelsen kräver – tätnar och mörknar mot slutet av boken. Bokens intrig, eller story om man så vill, måste ha detta sammansatta sätt att skriva tänker jag. Det finns visserligen redan från början ett mörkt illavarslande stråk i berättelsen men Fioretos´ sätt att skriva, att ge oss berättelsen, gör den ändå både mer levande och viktigare och paradoxalt nog samtidigt mer sluten. Vad är det som sker mellan de två kvinnorna, undrar man som läsare. Och varför. Varför kan de inte låta sina varma händer värma sina hjärtan och inte bara sina kroppar. Varför kan inte den kloka Nelly själv se att livet rinner bort från henne. Varför kan det inte gå bra för två älskande.

Nelly B:s hjärta : ett protokoll

För det kan det ju göra. Det händer ju. Men inte för dessa två. Varje människa har ju som bekant sin egen mittpunkt, den kring vilken livet vrider sig. Fioretos låter det förbli dolt och hemlighetsfullt varför det för just dessa två människor inte skall kunna gå att förena olikheter och skillnader till en för deras liv gemensam och bärande bottenplatta. Den yngre kvinnan tycks gå vidare i sitt liv. Den äldre, det är Nelly, går mot sin undergång. Dolt och hemlighetsfullt ger han oss denna berättelse. Det är skakande och berörande. Och det gör att det inte är möjligt att ge Nelly B:s hjärta av Aris Fioretos annat än fem stars av fem i betyg.

xxx.
Förtroligheten när man pratar om allt och inget vidgar hjärtat. Så mycket annat ger mening åt det sagda. Pauserna då Irma stannar och gräver i fickan eller plockar bort en tobaksflaga från tungan. Mjölksyran som dröjer i vaderna. Hennes parfym som stiger ur kragen på tröja jag fått låna. Allt blandas och förtätas till något som det omöjligen går att sätta fingret på, men hemligheten ger stadga åt samtalet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar