Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

torsdag 7 februari 2019

Lars Tunbjörk - retrospektiv.


För vid det här laget ganska så länge sen var jag på Fotografiska, detta underbara ställe, här i Stockholm och såg den retrospektiva utställning över Lars Tunbjörk – han dog 2015 - och hans fotografiska gärning. Det blev ett minne för livet, måste jag säga.

Bildresultat för lars tunbjörk bild

Men, har jag av och till tänkt lite på sen dess, skulle jag här skriva något om den fantastiska bok – som helt enkelt heter Lars Tunbjörk : retrospektiv – och som innehåller ett generöst urval över hans foton sammanställda av bl.a. hans fru Maud Nycander som jag samtidigt köpte. Och i så fall hur. Det är ju på ett sätt lite meningslöst att skriva om och kommentera en persons konstnärliga verksamhet om den som ev. läser denna min blogg kanske inte vet vad jag pratar om och inte heller, för den händelse hen skulle bli lite nyfiken på vem Tunbjörk var, kan göra något för att stilla denna nyfikenhet. Men så såg jag av en tillfällighet att boken finns på Adlibris.

Därför denna text. Och därför ger jag er helt enkelt bara den beskrivning som Adlibris själv lägger ut på sin hemsida:

Det här är den stora retrospektiva boken om Lars Tunbjörk och hans egensinniga bildvärld. I denna över 300 sidor tjocka bok visas mer än 250 av hans bästa bilder, alla präglade av hans skarpsynta blick för det surrealistiska i vardagen. Ingen annan fotograf har i modern tid dykt lika djupt i den svenska folksjälen som Tunbjörk. Han utforskade campingplatser, badstränder, pizzerior, snabbköp och bensinmackar, men dokumenterade också kontor och andra arbetsplatser. Gemensamt för alla hans bilder är att de är fyllda av både humor och vemod. Även om Sverige var Tunbjörks främsta motivkrets så var han också en av landets internationellt sett mest etablerade fotografer – han medverkade regelbundet i prestigefyllda tidningar över hela världen. I boken skriver New York Times Magazines bildchef, Kathy Ryan – som arbetade med Lars Tunbjörk i 20 år – om deras speciella samarbete. Men framför allt finns här en inträngande biografi i kortformat över Tunbjörk, skriven av författaren och vännen Göran Odbratt. För bildurvalet i detta praktverk svarar filmaren och fotografen Maud Nycander, som var gift med Lars Tunbjörk. Samtidigt som boken kommer ut öppnar en stor utställning på Fotografiska i Stockholm.

Lars Tunbjörk (svensk) : retrospektiv

Behöver jag säga att jag gett boken fem stars av fem i betyg. Kanske inte. Men gör det ändå. Köp den gärna. Boken blev ju också nominerad i Augustprisets fackboksklass 2018. Och se hur som helst denne anspråkslösa kommentar som en hommage till en stor konstnär.

(Bor ni i Stockholm och ännu inte varit på Fotografiska, kan jag inte annat än föreslå att ni går dit. Ni kommer, som jag, sannolikt att bli en återkommande gäst där. Och kanske äter ni dessutom en bit man på deras restaurang som drivs av Paul Svensson, prisbelönt som han är. Och turistar ni här måste ett besök vara obligatoriskt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar