Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

tisdag 16 februari 2016

Palme. Ett liv i bilder - Henrik Berggren och Jacob Forsell.

Henrik Berggren gav 2010 ut sin mycket uppmärksammade och läsvärda Palmebiografi Underbara dagar framför oss: En biografi över Olof Palme. Nu återkommer han med Palme. Ett liv i bilder där han själv skrivit främst bildtexter och där fotografen Jacob Forsell ingått i bildredaktionen. Ingvar Carlsson har skrivit ett både informativt och personligt förord.

Det är en stor bok. Eller: det är en till omfånget stor bok. Den väger 1 760 gram, har måtten 290 x 250 x 30 mm men är på bara anspråkslösa 271 sidor. Det är hursomhelst en bok som inte med lätthet placeras i mången bokhylla. Är det alltså en coffee table book? Ja, det verkar inte bättre.

Men blir den liggande oläst så vore det synd. Det är en ganska så trevlig men också viktig bok. Inte för att man lär sig särskilt mycket om politiken Palme – för den saken finns andra böcker, t.ex. Berggrens egen Palmebiografi eller varför inte Göran Greiders Ingen kommer undan Olof Palme. För just så är det. Ingen kommer undan honom, oavsett vad man kan tycka om hans politiska gärning eller hans person. För det märkliga är ju att det inte finns någon modern politiker där just uppfattningarna om framförallt personen men också politikern är så motstridiga. Det häpnadsväckande Palmehatet är ju välkänt.

Bildresultat för palme ett liv i bilder
Foto privat.

Och möjligen är det här som Palme. Ett liv i bilder kan komma att spela en viss roll för den intresserade. Kunskapsmässigt finns alltså inte särskilt mycket att hämta, men läsaren får en tydligare bild av Palmes bakgrund, hans uppväxt, hans person, hans liv, hans familj genom just de foton som boken består av. Det är inga nya kunskaper som förmedlas. Men den gamla sanningen att en bild kan säga mer än tusen ord stämmer verkligen bra här.

Bildresultat för palme ett liv i bilder
Foto Lennart Nilsson

Vi känner ju alla till Palmes överklassbakgrund. Men här ser vi bilder på den våning han bodde i som barn och kan jämföra dem med fotona från hans lilla radhus i Vällingby. Och man tycker sig plötsligt och påtagligt förstå vilket oerhört steg det måstet ha varit för honom själv att gå ut från paradvåningen på Östermalm och in i radhuset. Man ser andra foton som tydligt illustrerar hans enorma intensitet. Och ytterligare andra som tydligt visar hans öppenhet, prestigelöshet och okonventionella livsstil. För att inte tala om hans tydliga ställningstagande mot USA:s krig i Vietnam. Personligen kommer jag ihåg hans mod att ensam möta kårhusockupanterna. Vi vet ju sedan tidigare att han var en komplex person, men här menar jag att detta visas tydligare i foton än vad ord tidigare sagt.

Bildresultat för palme kårhusockupationen
Foto Aftonbladet

Man – eller åtminstone jag – lägger ifrån mig boken med en lite annan bild av personen Palme. Och inser att vi sannolikt aldrig kommer att få se en motsvarande bok som visar oss personerna Reinfeldt och Kinberg Batra, personen Lööf, personen Löfven, majoren Björklund för att nu inte tala om personen Busch Thor. Detta helt enkelt för att de är ointressanta som personer - om än viktiga som politiker i vår lilla ankdamm - och att det sannolikt inte kan finnas mycket att visa upp bakom den yta vi tvingas se i det närmaste dagligen. Men jag kan vara orättvis. Visst kan jag det.

Foto Hans Gedda

Nå. Men boken Palme. Ett liv i bilder vill jag gärna ge fyra stars av fem i betyg just för att den verkat lite grand som en ögonöppnare för mig själv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar