Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

måndag 24 mars 2014

Mario Vargas Llosa - Don Rigobertos anteckningsböcker.

Vargas Llosa är enligt min mening en av vår samtids stora författare som sent omsider också fick Nobelpriset 2010. Hans riktiga storhetstid låg då bakom honom och man kan gissa att han var en typisk kompromisskandidat prisåret.

Men han är ojämn den gode Vargas Llosa och Don Rigobertos anteckningsböcker är inte någon av hans bättre böcker. Men varför ska inte en bra författare kunna unna sig ett litet mellanspel? För det gör vi ju själva, eller hur? Inte är vi på topp alltid, inte gör vi skäl för vår höga lön alla veckans dagar, nog kan vår älskade ha goda skäl för ett litet surt ögonkast mot dig och mig då och då?

Men läs t.ex. Det gröna huset, Samtal i katedralen, Berättaren, Döden i Anderna och framförallt Bockfesten och du kommer att förstå att Vargas Llosa gör skäl för sitt Nobelpris. Men Don Rigobertos anteckningsböcker kan du hoppa över.

Vi möter här samma huvudpersoner som i Till styvmoderns lov, dvs. mr Rigoberto himself, hans son Alfonso och hans andra hustru ms Lucrecia. Äktenskapet gick i den boken i kaputten sedan sonen och styvmodern fått ihop det. Förenats i köttet, som man säger.

Det blir också i Don Rigobertos anteckningsböcker gubbsnusk på både hög och låg nivå. Den stilistiska förmågan är det inget fel på. Men ämnesvalet är med förlov sagt udda. Och gör att mitt intresse efterhand falnar – eller slaknar, kanske man skulle säga – och det gör att jag kanske missar någon avgörande poäng när Vargas Llosa i slutet antagligen knyter ihop säcken på ett elegant sätt. Men i så fall är felet inte mitt, vill jag ha sagt.

Ett antal konstverk spelar en slags roll i boken och då inte minst några av Egon Schiele, som också får illustrera varje kapitel med en liten svartvit illustration. Så liten att man nästan måste ha förstoringsglas för att se vad det är meningen att man ska se. Och det är synd. Schiele är en betydande konstnär som levde ett udda liv och dog i unga år och som sannerligen är värd ett bättre öde än att gömmas i bok om än skriven av en Nobelpristagare.

Såhär ska det se ut. Om man nu ska använda Schiele som illustratör.

En mellanbok således. Men visst ser vi don Rigoberto som en gråtande Pierrot dansandes på en spänd lina – lika spänd som hans vigselring – över bråddjupet. Ett aldrig så litet felsteg och han hamnar i …

Jag gav Don Rigobertos anteckningsböcker tre stars av fem.

Förlag: Norstedts förlag; Utgivningsår på svenska: 2000; ISBN: 91-1-300804-4


Omslagsbild: Don Rigobertos anteckningsböcker
Hjälp barnen i Syrien


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar