Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

tisdag 19 november 2019

Augustpriset 2019 i fackboksklasen går till ...


Jag har som sk ambassadör för Augustprisets fackböcker i år under de senaste veckorna läst – om jag nu räknade rätt; jag envisas som vanligt att ägna mig åt huvudräkning enär tekniska hjälpmedel enligt min mening är till för amatörer (och möjligen revisorer) – 2 616 sidor facklitteratur fördelade på de sex böcker som nominerats till Augusts fackboksklass. Läst och kommenterat. Nu kommer som kanske är bekant vinnaren av denna klass och de två övriga, liksom för den delen klassen för unga litterära begåvningar, att utses på måndag 25 augusti. Då kommer jag och fru A-M att sitta i Konserthuset här i Stockholm och artigt applådera åt alla vinnare även om det nu skulle hämpa sig att ingen av våra favoriter tar hem statyett och pengar. Det har hänt för, kan jag avslöja. Att vi haft fel, alltså.

Bildresultat för strindberg bilder
Han är, har han förmedlat till mig, nöjd med alla nomineringarna.

Jag kommer här att i bokstavsordning återge de kommentarer jag tidigare skrivit om böckerna. Jag gör det som klickbar länk, så du behöver inte läsa allt eller ens något om du nu skulle vara på det humöret. Sist avslöjar jag vinnaren – dvs. den bok som enligt min mening borde få årets Augustpris i fackboksklassen. Skulle jag gissa fel får jag väl bära anonymiserande solglasögon på själva prisgalan. Och ta ett extra glas gratis vin som tröst. Och samtidigt konstatera att jag väl då gjort mitt i Augustsammanhang. Men det var kul så länge det varade, det var det faktiskt.

Här kommer kommentarerna:

Alexandra Borg & Nina Ulmaja – Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna.
Min avslutning i kommentaren: ”Så boken kan förstås inte få annat än fem stars av fem i betyg av mig. Men kommer den att få Augustpriset? De andra böckerna i klassen är ju i år alla intressanta och ger oss säkert ny kunskap eller i vart fall inspirerande läsupplevelser. Men är de som Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna unika? Nej. Därmed är allt i den frågan sagt för min del”.

Ingrid Carlberg – Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.
Min avslutning i kommentaren: ”Jag vill gärna ge boken fyra stars av fem i betyg för Carlbergs oförtröttliga arbete i all världens arkiv, själva hennes uppsåt med boken, hennes förmåga att kunna manövrera sig genom mängden av oftast intressanta detaljer i Alfreds liv, hennes goda stilistiska förmåga och hennes närmast vetenskapliga ansats med boken. Hennes ork att skriva var däremot större än min som läsare, men det säger sannolikt mer om mig än om henne. Något Augustpris tror jag inte hon får denna gång. Men vad vet man. Och du – min okände läsare av denna blogg – ska självklart köpa eller låna boken och tycka något själv”.

Peter Handberg – Världens yttersta platser. Judiska spår.
Min avslutning i kommentaren: ”Nu är alltså boken nominerad till årets Augustpris i fackboksklassen. Det är en viktig och intressant nominering. Men ska den få årets pris? Nej, inte enligt min mening. Det finns åtminstone en bok bland de nominerade som håller högra klass och är mer nyskapande. Men jag vill ge Världens yttersta platser. Judiska spår fyra stars av fem i betyg”.

Lotte Möller – Bin och människor.
Min avslutning i kommentaren: ”Man kan uppenbarligen grotta ner sig i det mesta – bin och ålar t.ex., men vad hjälper det om författarens intresse och kunskaper inte slår an på en sträng hos läsaren. Som nu i Möllers bok. Jag ger den – för hennes ambition, hennes djupa kunskaper om såväl historia som nutid, hennes trevliga personporträtt, de utmärkta illustrationerna och därmed också för bokens tilltalande formgivning – tre stars av fem i betyg. Men utgår från att en annan bok kommer att få Augustpriset i fackboksklassen”.

Anna-Karin Palm – En biografi över Selma Lagerlöf.
Min avslutning i kommentaren: ”Palms En biografi över Selma Lagerlöf är ju som bekant nominerad till årets Augustpris i fackboksklassen. Det är den väl värd. Den är skriven med en litteraturvetares och författares handlag och blick – jag ger den förresten själv fem stars av fem i betyg – och ett pris som bästa fackbok skulle utan problem kunna försvaras och motiveras. Även om jag själv nog tycker att en annan bok borde kunna sättas före. Men den som lever får se”.

Patrik Svensson – Ålevangeliet.
Min avslutning i kommentaren: ”Nå. Jag vill gärna ge Ålevangeliet fyra stars av fem i betyg. Men ska den ha Augustpriset i fackboksklassen? Nej, inte om jag får bestämma. Men det var å andra sidan länge sedan jag fick det. Så vem vet”.

Och nu – min okände läsare av denna blogg – avslöjar jag VINNAREN av AUGUSTPRISET i årets FACKBOKSKLASS – dvs. den bok som jag själv gärna ser vinner i år. Det blir Strindberg lilla röda. Boken om boken och typerna av Alexandra Borg och Nina Ulmaja. Det var också faktiskt den första av de nominerade jag läste och jag måste säga att den nästan tog andan av mig. Det är en utomordentligt välskriven, obrutet intressant och mycket vacker bok och med ett uppsåt att ställa sig på din och min, dvs. läsarens, sida. Borg/Ulmajas rent fackmässiga kunskaper är verkligen imponerande och om man till det lägger deras förmåga att förmedla sina kunskaper och sin entusiasm till oss läsare var valet för min del lätt. Och ett litet extra Augustpris kan kanske ges till förlaget Atlantis som satsat pengar, resurser och prestige på detta säkert förmodade riskprojekt. Du har kanske läst vad jag skrev om den ovan, men om min begränsade amatörkommentar inte övertygar dig om att boken mycket väl borde kunna få Priset, så föreslår jag att du läser bif recension av Leonidas Aretakis i Dagen Nyheter som kom bara häromdagen. Övertygar inte den dig (https://www.dn.se/kulturnoje/bokrecensioner/bokrecension-lyxig-pornografi-for-boknordar/) så vet jag inte vad jag ska göra. (Men rubriken – är den satt av en vikarierande PRAO-elev?) Du kan åtminstone gå till ett bibliotek och låna boken. Eller kanske rentav våga dig på att köpa den. 

(Tillägg. Men läs kanske ännu hellre Alva Dahls understreckare i SvD från 24 nov - dagen innan Augusteventet - https://www.svd.se/strindbergs-finger-pekar-med-hela-handen #augustpriet #augustpriset2019)

Strindbergs lilla röda: boken om boken och typerna
Vinnare?

Men som sagt: Jag har ju haft fel för så finns det då alternativa vinnare? Jodå. Som jag ser det kan det då vara de två biografierna. Både Carlberg och Palm har imponerande kunskaper om sina resp. huvudfigurer (Alfred Nobel och Selma Lagerlöf), båda skriver väl och intressant och ger oss fullödig och heltäckande information om sin man resp. kvinna. Som man kunde förvänta sig. Carlberg har sedan tidigare skrivit två biografier som båda varit Augustprisnominerade och hon har fått ett Augustpris för en av dem – att hon då efter sin tredje nominering, bara det är ju verkligen imponerande, skulle vinna ett andra Pris verkar för mig mindre troligt. Och faktiskt vara ett slags fattigdomsbevis för genren och Priset. Palms bok uppfattar jag dessutom som strået vassare och både stilistiskt och kompositionsmässigt lite mer spännande. Så eftersom man ju svårligen kan tänka sig ett delat Augustpris, så sätter jag Palm något före Carlberg. Rätt eller orätt, men så får det bli. Och du – min okände läsare av denna blogg – köp gärna båda för att lägga under granen i nästa månad. Nobel till lille pappa och Selma till lilla mamma får det väl då bli. Eller?

Och sen förstås Augusts lilla röda till dig själv. Basta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar