Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

fredag 14 februari 2014

2014 års Nobelpristagare i litteratur är ...


Arbetet med att utse 2014 års Nobelpristagare i litteratur har börjat. De som har rätt att lämna förslag till pristagare har nu gjort detta och Akademien har ställt samman en lista som omfattar totalt 210 namn, varav 36 är helt nya. Meddelar Peter Englund på sin blogg.

Nu börjar Akademiens inre arbete. Före sommaruppehållet skall man ha tagit fram en lista på ca fem namn, som ledamöterna sedan ägnar sommaren åt att läsa in sig på. Sen blir det hektiskt för Akademien att få fram en pristagare. Man träffas första gången efter sommaren i september och redan i oktober öppnar Englund de tunga dörrarna i Börssalen och säger att årets pristagare är ... Ja, vem?

Kanske säger Englund ungefär såhär: "... tilldelas årets Nobelpris i litteratur för såväl en sträng, uppfriskande och tydlig romankonst med universell giltighet och förnäm konstnärlig kraft och som självständig intellektuell med en verksamhet av stor betydelse både nationellt och internationellt, vilket drar ner brallorna på Akademien, som trots många möjligheter inte vågat utse hen till ledamot av Svenska Akademien"

Men frågan kvarstår - vem? Ja, vad tror du?
 
Årets nobelpristagare?
 

5 kommentarer:

 1. Du tror på en svensk författare alltså? För det är väl bara svenskar som inväljs i Svenska Akademien? Är 'Berts fräckisar' och 'Mitt liv som Bert' av den klassen? Jag har inte läst någon av dem.
  Eller menar du att Akademien utser författaren till detta svulstiga språk: 'Pojken ligger i sin moders nakna famn. Ett hjul av eld rullar genom rummet. I den mörka källaren stampar skammen.' Nä du Bokhållaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt i att jag tänker på en svensk författare. Men nog en annan än den du föreställer dig. Vem det nu är ...

   Radera
 2. Jag råkar veta vem som blir årets pristagare. Hens initialer är HM.

  SvaraRadera
 3. Jaså. Men inte om den underhandsinformation jag fått en sk initierad källa skulle stämma. ;)

  SvaraRadera
 4. Det blir inte en svensk (Tranströmer alltför nyligt), inte en poet (en poet alltför nyligt), inte en kvinna (Alice Munro senast och så sällan som kvinnor får priset så är det en mycket stark osannolikhet), inte en novellist (eftersom det var det senast och så sällan som novellister får priset så är det en mycket stark osannolikhet). HM skriver väl inga böcker, de säljer kläder till oetiskt låga priser :(

  SvaraRadera