Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

lördag 1 februari 2014

Carson McCullers - Balladen om det sorgsna kaféet.

Både den yttre och inre miljön känns igen från andra romaner av ms McCullers. Vi rör oss i en sliten, fattig och tröstlös liten håla i den amerikanska södern. Där möter vi de psykiskt och fysiskt uttröttade männen och kvinnorna som inte ser någon framtid. Men som också under en tid helt oväntat ser en strimma av hopp och glädje. Men – sen också våldet. Och som alltid står man till sist ansikte mot ansikte med det oundvikliga nederlaget.

McCullers skriver fram det yttre händelseförloppet i romanen ganska bra, men tyvärr mer skissartat de personer som driver romanen framåt. Vi möter över tid och i olika gestalter den som vill älska och den som vill bli älskad. Vi förstår, med lite fantasi, relativt bra de motiv som kan finnas hos de olika personerna för att de agerar som dom gör – kaféägaren Miss Amelia, brottslingen Marvin Macy som hon var gift med i 10 dagar och den svekfulle krymplingen som kallas kusin Lymon. Men också hos de övriga i den lilla hålan, även om de uteslutande är stumma bakgrundsfigurer.

Ganska väl, förstår vi dem. Men jag tycker inte det räcker. Jag tycker att personbeskrivningarna är för tunna och ytliga. McCullers går inte på djupet och beskriver inte tillräckligt väl de drivkrafter som de tre huvudpersonerna har och varför de i olika situationer agerar som de gör. Ibland blir deras handlingar nästintill obegripliga.

Denna tunna lilla bok blir därför för mig inget annat än en lång, inte helt fullbordad novell. Inte dålig, förstås. Men inte heller tillräckligt bra.


Jag gav därför ”Balladen om det sorgsna kaféet” bara tre stars av fem. Jag vet ju vad McCullers kan när hon vill och orkar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar