Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

torsdag 20 februari 2014

Har din arbetsplats ett bibliotek? I så fall kan du nominera det för ett tjusigt pris. Om inte - varför inte starta ett?

"BOKLÅDAN - din litterära ombudsman" - är ett gemensamt initiativ av ABF och tidningen Arbetet. Ambitionen är att sprida ett intresse för litteratur och läsning till alla, men inte minst den grupp som enligt alla undersökningar generellt sett har ett mycket lågt läsintresse, dvs pojkar och unga män. Metoden man valt för detta är att engagera intresserade personer som genom att anslå BOKLÅDANS informationsblad på arbetsplatsens anslagstavlor förhoppningsvis sår ett frö för kultur och läsning. Avsikten är alltså inte att knäppa folk på näsan och förklara hur duktig man själv är som litteraturintresserad och som då kanske läser en och annan bok och hur dåliga alla andra är.

Tvärtom vill man genom de tips på bra böcker som finns på informationsbladet helt enkelt hoppas att väcka en nyfikenhet för litteratur. En mycket blygsam ambition kan tyckas. Men bättre än ingen alls.

Det förutsätts dock att det finns en liten eldsjäl på arbetsplatsen. Kan du vara en sådan? Kanske, kanske inte. Men varför inte klicka här och läsa lite mer och här för att läsa det senaste informationsbladet?

Nu har BOKLÅDAN tagit ett nytt initiativ. Man vill helt enkelt utse det bästa arbetsplatsbiblioteket. Om det kan du läsa mer genom att klicka här. Men det brådskar. Nomineringstiden går ut den 28 februari.

Man finns förstås också på Facebook.

Jag har gått i ålderspension. Men på min sista arbetsplats fanns ett litet anspråkslöst bibliotek som en kollega generöst ställt till allas vårt förfogande genom att helt enkelt rensa lite i sina bokhyllor när han slutade med pension. När jag slutade behöll jag ogint nog alla mina böcker. Så taskig kan man vara. Dessutom, erinrar jag mig nu med lätt rodnande kinder, glömde jag nog att lämna tillbaka ett par av de böcker jag lånade.

Men sånt preskriberas väl ganska så omgående? Eller?

Nu undrar kanske någon - som ev kan ha orkat läsa ändå hit - varför man kallar BOKLÅDAN just för boklådan. Skälet är enkelt. Man vill sätta initiativet i ett historiskt perspektiv: "De bokombud som spred litteratur till folket för 100 år sedan hade en trälåda med sig. Den rymde ett tjugotal böcker, och kunde forslas på en pakethållare. I samma anda erbjuder vi nu en digital boklåda, fylld med lästips, författarporträtt och litteraturhändelser". 
Boklådan - din litterära ombudsman


3 kommentarer:

 1. Vilket underbart initiativ! Jag är faktiskt läsombud på mitt jobb.

  SvaraRadera
 2. Måste det vara arbetsplatser? Alla tvättstugor då? Det finns ju massor av goda initiativ i vardagslivet, inte bara i arbetslivet. Men det är härligt att det finns boklådor överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 3. Vem blir första läsombudet i tvättstugan?

  (Jag har gett upp försöket i vår egen lilla tvättstuga, där vi numera bara är två som huserar. Min fru river alltid ner mina uppsatta informationsblad ... ;). )

  SvaraRadera