Bokhållarens uggla

Bokhållarens uggla

måndag 24 februari 2014

Mario Vargas Llosa - Vem mördade Palomino Molero?

En mellanbok är en mellanbok. Och ”Vem dödade Palomino Molero?” av Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa är, i en jämförelse med hans mästerverk, en sådan.

Temat i den är ganska bekant och känns igen från andra av Vargas Llosas romaner – överheten tror sig kunna göra som den vill, men dess görande och låtanden noteras naturligtvis av dem som man tror sig kunna trampa på ostraffat. Hatet mot överheten pyr med stadig glöd. I det här fallet rör det sig om ett bestialiskt mord som begås i närheten av en militär flygplats och som utreds av en löjtnant och en civilgardist. Landet är Peru, men skulle kunna vara vilket Latinamerikanskt land som helst. Tiden är 50-talet. Bokens form påminner om deckarens.

Den kloke och sympatiske löjtnanten gräver sig ner i händelseförloppet skikt för skikt, biträdd av den lite tröge, men rättrådige polismannen. Samtidigt blottläggs då de sociala skillnader som finns i den tiden, maktens/militärens arrogans och dessutom mörka personliga hemligheter hos några av dem. Till sist står så kejsaren naken, kanske inte inför allt folket med inför löjtnanten och hans medhjälpare.

Den som mördade, eller kanske lät mörda, Palimo Molero visade sig vara … Motivet visade sig vara … (något skall väl den som vill läsa boken ha kvar). Men jag kan säga så mycket som att kärleken inte heller denna gång övervann allt.

Men då blev det väl bra till slut? Nej, det blev det inte. Maktens spillror samlar sig och dess hämnd riktas mot löjtnanten och hans medhjälpare. De mördas inte eller något liknande, men förflyttas till någon helvetesliknande plats i landet Peru och får inte sin planenliga befordran.

Men maktens bas har eroderats och sprickorna blivit synliga för allt fler.

Jag gav, trots att jag uppfattar boken som en mellanbok, ”Vem dödade Palomino Molero?” fyra stars av fem. Det om något säger väl en del om kvaliteten på Vargas Llosas böcker?

Förlag: Norstedts; Översättare: Jens Nordenhök; Utgiven på svenska 1989.

Vem dödade Palomino Molero? av Mario Vargas Llosa

Om nu det här fungerar, så kan du - givet att du har Spotify - lyssna på en bra låt: George Shearing Quintet – All Night Long (feat. Nancy Wilson) [1992 - Remaster]


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar